Virtuaalsest paberist Päevaleht

Saadeti mulle täna link Eesti Päevalehe uuele “virtuaalse paberlehe” sirvimise võimalusele.

Seni on vist vaid Äripäev jaganud paberlehe koopiat PDF-versioonina, aga lehetäie reklaamide pildid ajavad failid suureks ja läbilappamise aeglaseks.

Kiire, intuitiivne ja puhtalt veebibrauseris toimiv flash-aplikatsioon on suurepärane lahendus, lisaks elegantne teostus. Päevalehe paberlehe infoarhitektuur ja kujundus on mulle alati meeldinud, aga olen seda tegelikult näinud väga harva, kuna loen uudiseid peamisel internetist. Nüüd siis ilmselt sagedamini.


 • Mina küll aru ei saa, miks paber-lehe kujundus veebi kopeerimine hea mõte on. Kui online-leht on halb ja paber-leht hea, siis muutku online-lehte paber-lehele sarnasemaks. Kui senine online-leht on kah hea, siis milleks see dubleerimine?
  Mul on tunne, et siin paistab läbi mingi organisatoorne kala. Et on olemas “paberlehe osakond” ja “online ajakirjanduse osakond” ja nüüd võitles “paberlehe osakond” end samuti internetti välja. EPL kui ettevõte ise peaks kahe konkureeriva neti-versiooni olemasolust ainult kaotama. Või loodavad nad nii online-turu pirukast suurema tüki võtta?

 • 1024×768 resolutsioonis ei mahu brauserisse ära 🙁

 • Oop

  Teatud mõttes on see ju suurepärane leiutis: võimalus myya veebis NII veebireklaami KUI KA paberlehe reklaami. Jääb vaid lisada paberlehe vahele prinditud bännerid. Synergia missugune!

 • Urmo

  Ma ei tea kuidas on Maciga lood, aga PC peal renderdab AReader fonte väga palju loetavamalt kui EPL-i flash. Tollel peab päris tugeva zoomi sisse lülitama kaotades sellega jälle tervikpilti, mis sellise formaadi eelis.
  Ja lisaks on vajalik zoomiga scrollida, mis jällegi pakuks 3x aeglasem kui acrobatis. Hmm, lisaks tuli see fail alla ja acrobatis lahti kiiremini, kui EPL-i flashikettake ära keerles 🙂 Ja lehevahetuse järel ei pea enam ootama.
  Aga mulle meeldib, et nad sisuliselt kahte erinevat formaati pakuvad. Inimeste lugemisharjumused on erinevad, vanakooli vormilt ja sisult hästiküljendatud formaati on nauding tarbida.

 • Ma olen aru saanud, et paberlehes on tihti pikemad artiklid rohkemate graafikute ja piltidega. Senisesse veebiversiooni ei mahu lihtsalt ära kogu see kraam.
  Abi on muidugi ka vanakoolimeestele, kes eelistavad paberit veebile, aga lehte ei telli.
  Või kui näiteks paberlehte lugev sõber viitab leheküljel kuusteist asuvale loole.

 • Ei olnud varem seda nn. paberkandjal EPL vaadanud, aga mulle meeldib ta kohati rohkemgi RSS voost/veebikandjast. epl.ee peale liikudes hakkab aparaat alati imelikult kiireid pöördeid arendama, selle flash-versiooni-paberpeegeldusega jäi masin vaikseks. Ju siis reklaami hulk on ikka liig ka värske masina tarbeks.
  1680×1024 15″ ekraaniga on “paberkandja” täiesti vabalt loetav, font on OK ja 150% zoom’i juures mahub ekraanile suur osa lehest.
  Nõustun Elveri arvamusega vanakoolimeeste ja illustreeriva materjali kohta. See peab küll paika.