Avaldasime internetivabaduse teesid

Eelmisel nädalal ACTA-vestlustest tõukunud mõttearendusest, et selle asemel, et ühe välislepingu osas must-valgelt vaielda ja tsementeerida seisukohti ühel või teisel pool barrikaade ja rindejoont, võiks hoopis pead kokku panna ja maha kirjutada, millised need kasutajate õigused ja vankumatud vabadused on, mida me Eestis ja Euroopas kaitsta tahame.

Et seda diskussiooni käima lükata, kirjutasime paari õhtu ja ööga Marteni, Linnari ja Danieliga esimese mustandi kokku. Rõhk sai pandud inimesele, internetikasutajale ja väärtustele – meelega hoidusime tehnoloogiate, standardite, sideprotokollide ja juriidiliste krutskite mängutoomisest. Ja leppisime kokku, et hea neutraalne, kitsalt ACTA-väitlustest räsimata organisatsioon, keda me kõik usaldame seda diskussiooni ärgitama ja modereerima on mõttekoda PRAXIS.

Seega, palun tulge osalema: http://mottehommik.praxis.ee/internetivabaduse-teesid/

Kas need on meie õigused internetikasutajatena, mille kaitstuses kindlad olles oleksime me valmis selleks, et tulgu või veeuputus või allkirjastatagu ACTA?


  • albert juur

    Mitte tahtes algatust kuidagi kritiseerida aga… ACTA puhul on preambuli mõju suhteliselt piiratud, sest kui karistusõigus välja jätta, on suur osa IP õigusest EL-i pädevuses. See tähendab, et ACTA Euroopa tasemel vastu võtmisel võivad meile ACTAst tekkida kohustused läbi direktiivide, mis on meile kohustuslikud.

  • albert juur

    Ah. Ja argument, et meie seadusi ei ole vaja ACTA pärast muuta on täpselt samal põhjusel absurdne. Kui direktiiv tuleb, siis on meie diskretsioon küllaltki ahtake.