2 min read

Mille järgi ma valin?

Jalutasime sõber Magnusega veebruaripäikeselist California avenüüd pidi bento-lõunalt kontori poole tagasi ja korraks läks jutt valimiste peale. “Ma pole üldse jõudnud veel lugeda ja otsutada, aga valima ju peab,” ütles Magnus. Kuna olen poole silmaga katsunud ikka kodustel asjadel silma hoida, siis mõtlesin, et saadan talle portsu linke, millest endal on olnud kasu.

Aga nüüd mõtlesin, et panen need parem avalikult välja. Eriti endasugustele kaugemalviibijatele, kellel pole enne homme algavaid e-valimisi olnud juhust tunde ETV ja eraportaalide debattide ees istuda ja kelle inforuumist Eesti päevapoliitika kajastused moodustavad kaduvväikese osa.

Kui Sul on vaja teha otsus ja aega vaid tund või paar, siis mind on aidanud enim need lingid:

  • Valijakompass 2015 – alustuseks võta kampaaniamürata tõmmis enda ja parteide vaadete kattuvusest
  • Populismi edetabel – enne kui lähemalt kellegi programmi või avaldusi/intervjuusid lugema hakkad, tuleta meelde, mismoodi eristada populstlikku müra sisulistest seisukohtadest. Vaata ka teisi Praxis Jälgib Valimisi projekti dokumente.
  • Maksulubaduste kalkulaator – Taivo Pungase poolt parteide programmidest välja destilleeritud makse puudutavad lubadused. Mitte selleks, et valida, kelle tulbad on kõrgemad, aga slaideri lohistamine aitab aru saada, kuhu keegi avaliku rahastuse raskust tahab nihutada
  • IKT lubaduste analüüs – Enn Saar töötas traditsiooniliselt läbi 200lk programme, et välja kaevata infotehnoloogiat puudutav. Hea kokkuvõte on Raadio1 Restart saade, kus ta tulemust Taavi Kotka ja Henrik Roonemaaga arutas.
  • Viimasena astu läbi paari sõelale jäänud partei oma veebidest, et vaadata Sinu piirkonna konkreetsete kandidaatide enesekirjeldusi. Näiteks võib selguda mõni lõplikku arvamust kujundav “pisiasi”, näiteks, et 10st esinumbrist kaheksa ei suuda end kirjalikult vigadeta väljendada vmt.

Kui tahad võtta kraadivõrra emotsionaalsemalt või lihtsalt ülaltoodud pingutusest pisut lõõgastuda, siis tuleta meelde ka:

Ja lõpetuseks avastasin samasuguses meeleolus 4 aastat tagasi kirjutatud blogiposti. Ehk paari nime vahetades kirjutaks põhimõtteliselt alla ka täna.

E-valimisteni

comments powered by Disqus